-
Akce a slevy
-
Koření a přísady
-
Střeva a síťky
-
Řeznické potřeby
-
Krájení
-
Obalový materiál
-
Řeznické stroje Dadaux
-
Gastro vybavení
-
Kuchyňské potřeby
-
Kuchyňské nádobí
-
Sanita a mytí
-
Pracovní a ochranné pomůcky
-
Udírny Bradley
-
Grily Weber
- Knihy pro řezníky a uzenáře
-
Herold pro Vás
- Dárkové poukazy
-
Bazar řeznických potřeb
Řeznické nože a jejich použití
Jaké jsou druhy řeznických nožů a pro jakou práci jsou vhodné?
Pro ty z vás, co se řezničinou začínáte teprve zabývat, nebo si chcete pořídit nůž za určitým účelem, jsme připravili malého průvodce, který vám poskytne informace o tom, jaké jsou druhy řeznických nožů a na jakou práci se hodí.
Vykosťovací nůž - prodloužená ruka každého řezníka
Vykosťovací nůž se používá k oddělení syrového masa od kostí. Díky speciálnímu tvaru a ostré špičce čepele lze s tímto nožem rozřezat klouby a účinně odstranit šlachy i kousky kůže. Většina vykosťovacích nožů má rovnou nebo mírně zakřivenou čepel s pružnou nebo pevnou čepelí.
Blokový nůž - ostrý a velmi přesný řez
Blokový nůž je využíván především na krájení masa, ale je také vhodný i ke krájení nebo sekání dalších potravin, například zeleniny. Nůž se vyznačuje širokou čepelí s velkou ostrostí a velmi přesným řezem.
Vykrvovací nůž – nesmí chybět ve výbavě každého řezníka
Vykrvovací nůž bychom měli najít ve výbavě každého řezníka. Tento typ nože se používá především při porážce jatečních zvířat. Špičatý tvar a ostrá čepel nože je vhodná k přesnému řezání žil a tepen, což umožňuje rychlé vykrvácení a další zpracování zvěře. Nůž lze použít i na porcování masa.
Typ řeznického nože si pořizujte dle fáze zpracování masa. Podle potřeby pak můžete vybírat délku a pružnost čepele nebo materiál rukojeti.
Stahovací nůž - bezpečné stahování a odstraňování kůže
Stahovací nůž je díky velmi ostrému hrotu, který bývá umístěn nad úrovní hřbetu čepele, hojně využíván pro snadné a bezpečné stahování a odstraňování kůže po lovu nebo porážce zvěře. Nůž je vhodný i pro stahování kůže z ryb.
Bourací nůž - přesný a dlouhý řez
Na bourání, porcování, vykrajování a další úpravu větších kusů syrového masa se používá bourací nůž s tvrdou a dlouhou zahnutou (šavlovitou) čepelí, která umožňuje přesný a dlouhý řezný pohyb. Nůž se také používá na stahování sádla.
Porcovací nůž – vynikající pomocník při porcování masa
Vynikající pomocník při porcování velkých kusů masa. S porcovacím nožem, zvaným také ořezávacím, zbavíte rychle a přesně maso tuků a šlach. Nůž se vyznačuje speciálně zahnutým tvarem čepele, která umožňuje dlouhý a přesný řez.
Porcovací nůž se zahnutou čepelí je vynikající pomocník při porcování velkých kusů masa. Zahnutá čepel nože umožňuje dlouhý a přesný řezný pohyb.
Kuchací nůž - oblíbený nástroj lovců
Kuchací nůž je speciální nástroj na kuchání vnitřností, který má na špičce speciálně zakřivené čepele nože kuličku zabraňující proříznutí střev, nebo trávicích orgánů při porcování zvěře. Obsah trávicích orgánů by mohl při případném kontaktu maso znehodnotit.
Nůž na kuchání je také oblíbeným loveckým nástrojem. Na obrázku je provedení nože se zubatou čepelí, která slouží k řezání kostí.