Získejte 5 % slevu
pro registrované zákazníky
question
Sleva pro členy Herold klubu
| EUR
phone+420 313 512 633 nebo nám napište (Po-Pá: 07-15h)
Získejte 5 % slevu pro registrované zákazníky question
Sleva pro členy Herold klubu

Řeznické nože a jejich použití

Jaké jsou druhy řeznických nožů a pro jakou práci jsou vhodné?

Pro ty z vás, co se řezničinou začínáte teprve zabývat, nebo si chcete pořídit nůž za určitým účelem, jsme připravili malého průvodce, který vám poskytne informace o tom, jaké jsou druhy řeznických nožů a na jakou práci se hodí. 

Vykosťovací nůž - prodloužená ruka každého řezníka

Vykosťovací nůž se používá k oddělení syrového masa od kostí. Díky speciálnímu tvaru a ostré špičce čepele lze s tímto nožem rozřezat klouby a účinně odstranit šlachy i kousky kůže. Většina vykosťovacích nožů má rovnou nebo mírně zakřivenou čepel s pružnou nebo pevnou čepelí.

Vykosťovací nůž

 

Blokový nůž - ostrý a velmi přesný řez

Blokový nůž je využíván především na krájení masa, ale je také vhodný i ke krájení nebo sekání dalších potravin, například zeleniny. Nůž se vyznačuje širokou čepelí s velkou ostrostí a velmi přesným řezem.

Blokový nůž

 

Vykrvovací nůž – nesmí chybět ve výbavě každého řezníka

Vykrvovací nůž bychom měli najít ve výbavě každého řezníka. Tento typ nože se používá především při porážce jatečních zvířat. Špičatý tvar a ostrá čepel nože je vhodná k přesnému řezání žil a tepen, což umožňuje rychlé vykrvácení a další zpracování zvěře. Nůž lze použít i na porcování masa.

Vykrvovací nůž

  

Řeznické nože a jejich použití

Typ řeznického nože si pořizujte dle fáze zpracování masa. Podle potřeby pak můžete vybírat délku a pružnost čepele nebo materiál rukojeti.

 

Stahovací nůž - bezpečné stahování a odstraňování kůže

Stahovací nůž je díky velmi ostrému hrotu, který bývá umístěn nad úrovní hřbetu čepele, hojně využíván pro snadné a bezpečné stahování a odstraňování kůže po lovu nebo porážce zvěře. Nůž je vhodný i pro stahování kůže z ryb. 

Stahovací nůž

 

Bourací nůž - přesný a dlouhý řez

Na bourání, porcování, vykrajování a další úpravu větších kusů syrového masa se používá bourací nůž s tvrdou a dlouhou zahnutou (šavlovitou) čepelí, která umožňuje přesný a dlouhý řezný pohyb. Nůž se také používá na stahování sádla.

Bourací nůž

Porcovací nůž – vynikající pomocník při porcování masa

Vynikající pomocník při porcování velkých kusů masa. S porcovacím nožem, zvaným také ořezávacím, zbavíte rychle a přesně maso tuků a šlach. Nůž se vyznačuje speciálně zahnutým tvarem čepele, která umožňuje dlouhý a přesný řez.  

Porcovací nůž

Nůž na porcování masa

Porcovací nůž se zahnutou čepelí je vynikající pomocník při porcování velkých kusů masa. Zahnutá čepel nože umožňuje dlouhý a přesný řezný pohyb. 

 

Kuchací nůž - oblíbený nástroj lovců

Kuchací nůž je speciální nástroj na kuchání vnitřností, který má na špičce speciálně zakřivené čepele nože kuličku zabraňující proříznutí střev, nebo trávicích orgánů při porcování zvěře. Obsah trávicích orgánů by mohl při případném kontaktu maso znehodnotit.

Nůž na kuchání zvěře

Nůž na kuchání je také oblíbeným loveckým nástrojem. Na obrázku je provedení nože se zubatou čepelí, která slouží k řezání kostí.

 

Přejít na nabídku 

 

 

Zpět na výpis
arrow-up
Čekejte prosím...